Hämeen nykykuvataiteen keidas mukana Elomessuilla

Meidät löytää Verkatehtaankujan päästä, Opistotalon 1. kerroksesta


ANNIINA VAINIONPÄÄ
Kerrostumia
3.8. – 27.8.2019

Aika tuntuu kasautuvan ja kerrostuvan. Päiväämättömät kuvat rinnastuvat ajatuksissa ja aikajana heittelehtii ja menee sekaisin. Koti pitäisi tyhjentää ja kuljettaa isoisän tekemä peilikaappi kierrätyskeskukseen, koska kenelläkään ei ole sille tilaa. Pitäisi hyvästellä piha ja sen puut. Poimia kukkia lemmikkien haudoille vielä yhden kerran. Paketoida yksi osa elämää valokuva-albumeihin pysyvästi. Muistissa pysyvät usein sattumanvaraiset ja hieman merkityksettömiltä tuntuvat asiat. Äidin virttyneen villatakin tarkka sävy mutta ei yhtäkään yksittäistä tärkeää lausetta, yhtään kertaa minä rakastan sinua. Elämä menee eteenpäin vaikka kiertää kehää. Tyhjä talo saa ehkä uudet asukkaat ja synnyttää uusia kasautuvia muistoja. Tärkeitä ovatkin vain ne arkiset asiat. Todellisuus on niistä tehty.

Teosteni aiheet ovat viime aikoina liittyneet historiaan, muistiin ja muistamisen tapahtumaan. Henkilökohtaiset kokemukset ovat lähtökohta työskentelylleni. Kun oma elämä kietoutuu tiiviisti teosten aihepiiriin, on niiden muuttaminen piirtämiseksi, hiomiseksi, kaivertamiseksi ja vedostamiseksi tavallaan tapa irrottautua aiheen ajattelemisesta. Aihetta työstämällä on paradoksaalisesti mahdollista päästä kauemmaksi siitä, katsella sitä ulkopuolelta. Tunteet muuttuvat tummiksi ja vaaleiksi pinnoiksi ja kevyiksi ja painaviksi viivoiksi. Ne muuttuvat voimakkaaksi hiertämiseksi, ohueksi maalinoroksi laatan pinnalla.

Monet uusista teoksista ovat puupiirroksen ja monotypian yhdistelmiä. Monotypiaaa tehdessä maalaukselliset teot muuntuvat painamisen hetkellä painetuksi kuvaksi. Vaneria kaivertaessani näen samalla jo mielessäni, miltä syntynyt jälki näyttää vedostettuna. Minulla on mielikuva siitä, kuinka paljon tai vähän väriä täytyy käyttää, etteivät esimerkiksi kaiverretut viivat painu vedostettaessa umpeen. Grafiikan tekemisessä minua viehättää erityisesti sattuman mahdollisuus. Rakennan kuvaa palapelimäisesti yhdistelemällä eri laattoja ja tekniikoita samaan työhön. Vedostan työni käsin hiertämällä, koska se antaa minulle parhaan mahdollisuuden vaikuttaa paperille painuvaan jälkeen.

Anniina Vainionpää (s.1979 Pieksämäki) on 40-vuotias kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hän asuu ja työskentelee Riihimäellä. Vainionpää on tehnyt pääasiassa puupiirroksia ja monotypioita vuodesta 2004. Vainionpää valmistui kuvataiteen maisteriksi v. 2018 Kuvataideakatemiasta ja kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta v. 2003. Hänen teoksiaan on ollut lukuisissa näyttelyissä vuodesta 1998 lähtien. Vainionpää on Suomen taidegraafikoiden, Suomen puupiirtäjien seuran, Pieksämäen kuvataideseuran, Hyvinkään taiteilijaseuran sekä Ars-Hämeen jäsen. Hänen teoksiaan löytyy lukuisista julkisista kokoelmista mm. Suomen valtion, Suomen Taideyhdistyksen, HUS taidetoimikunta, Hyvinkään, Hämeenlinnan ja Jyväskylän taidemuseoiden sekä Taidekeskus Salmelan kokoelmista.

www.galleriakone.fi


Taidehankintoja vaivattomasti suoraan taiteilijoilta.

Taidelainaamo on paikka, josta voi helposti hankkia taidetta kotiin tai työpaikalle. Kokeile ensin, päätä vasta myöhemmin. Jo 5 eurolla voit vuokrata teoksen kuukaudeksi. Kaikki maksetut vuokrat vähennetään teoksen hinnasta, jos päätät lunastaa sen omaksi.

www.taidelainaamo.com


<<Takaisin Verkatehtaan yrityksiin